
Spännande diskussion. C2B2 har publicerat en artikel om the new blue i tidskriften Open Access Government.
Havet håller på att få en helt ny roll i takt med att den blå ekonomin expanderar. I en artikel i tidskriften Open Access Government lyfter fyra forskare knutna till C2B2 – Jessica Hjerpe Olausson och Daniel Richardsson, RISE, Richard Hawkins, University of Calgary och Torsten, Linders, programchef på C2B2, fram en ny bild av de 70 procent av jordens yta som täcks av hav.
– Det är stora förändringar på gång, där den mänskliga närvaron i havet ökar snabbt, säger Torsten Linders.

Varför skrev ni artikeln?
– Vi ville lyfta en spännande diskussion som bubblar inom den blå ekonomin och inom C2B2. De flesta diskussioner handlar om ganska handfasta saker som är pressande i närtid. Men det är också viktigt att vi orkar lyfta blicken och tänka kring frågor som ligger lite längre bort i tiden, frågor där inte alla svaren finns idag, men där det ändå finns tydliga indikationer på i vilken riktning utvecklingen går.
Artikeln i Open Access Government tar upp flera dilemman med vad man skulle kunna kalla utbyggnaden av havet. Vilka dilemman ser ni?
– Ja, vi lyfter dilemman, men också möjligheter. Det allvarligaste dilemmat är om vi misslyckas med att inse det dramatiska i de förändringar som sker. Då kommer vi hela tiden att hamna på efterkälken med så väl regleringar som att ta vara på möjligheter.
Kan utbyggnaden av havsmiljön tillföra nya viktiga kunskaper? Ni nämner bland annat att de företag som etablerar sig i havsmiljön kan tillföra nya intressanta data?
– Absolut. Men det är lätt att bli naiv och tro att det kommer av sig självt eller att det automatiskt blir stora fördelar för alla. Digitalisering är en megatrend som sveper över hela vårt samhälle. Två tydliga utmaningar handlar om cybersäkerhet och om att gå från data till användbar kunskap. Det finns många aktörer som kan och vill dela data, i princip. Men att göra det så att det skapar nytta, utan allvarliga risker, det är ofta svårare än man tror. Kanske ska man inte alltid dela rå data, utan istället hålla sig till bearbetad information?
Ni jämför med utbyggnaden av rymden, hur menar ni?
– Vi använder begreppet “new blue” för vi vill åka snålskjuts på det ganska etablerade begreppet “new space”. Det finns flera paralleller mellan rymd och hav. Båda är områden där det traditionellt har varit svårt och dyrt att arbeta, men där vi nu ser en explosion av tillgänglighet och av olika aktörer.
Läs hela artikeln i tidskriften Open Access Government, klicka här
Dragarbild: Shutterstock.