Nybyggare i kraftbranschen

Go to English post.

Bra sätt att jobba. Anders Bäccman, communications and public affairs manager på Deep Wind Offshore tycker att arbetsmetoderna inom C2B2 är bra. – Jag gillar det breda anslaget, med samverkan över gränserna, säger han. Företaget är en de intressenter som följer C2B2.

Havsbaserade vindkraftsparker är en så länge en ganska sällsynt vy för den som ger sig ut i det svenska territorialvattnet. Men mycket är på gång, och ett av de företag som spänner bågen är Deep Wind Offshore som också är en av intressenterna kring C2B2.
– Hela den här frågan om samexistens och helhetsperspektiv på havet är jätteviktig, säger Anders Bäccman, communications and public affairs manager på Deep Wind Offshore i Sverige.

Deep Wind Offshore har ett brett perspektiv på vad de håller på med.
– Vi ska utveckla, äga och driva havsbaserade vindkraftsparker, säger Anders Bäccman.
Än så länge har företaget ingen elproduktion i gång, men en rad projekt i flera länder i olika skeden i auktions- och tillståndsprocesser. Förutom Sverige har de pågående projekt i Norge, Sydkorea, Estland och Chile.

Förtjänster först på 2030-talet
När ett projekt har fått tillstånd att byggas, ett investeringsbeslut tagits och det är dags att börja bygga upp själva vindkraftparken, kan det ta cirka fem till tio år innan produktion startar.
– Leverera el och tjäna pengar räknar vi med att göra i början av 2030-talet.

Lång tid att ligga ute med investeringar? Jo, säger Anders Bäccman, men det finns ett stabilt, huvudsakligen norskt ägarkonsortium i bakgrunden.

– Ett kraftbolag, ett elnätsbolag och ett rederi. Plus ett brittiskt energibolag med grönt fokus.
Några planer på att börsnotera bolaget?
– Nej, inte i dagsläget i alla fall. Men vi kommer att ta in investerare i våra projekt.
Deep Wind Offshore är ett av de företag som hade projekt som fick stryka på foten när regeringen med hänvisning till försvarsintressen avslog ansökningarna om att bygga 13 projekterade vinkratsparker i Östersjön. Deras planerade vindkraftspark i området – Erik Segersäll – skulle i en första fas haft en effekt på 1,5 gigawatt och fullt utbyggd skulle den 880 kvadratkilometer stora anläggningen ge 19,5 terawattimmar, vilket motsvarar cirka 4 procent av hela Sveriges förbrukning.
Ett bakslag, säger Anders Bäccman, men motgångar har företaget tagit höjd för.
– Vi som håller på med det här är ju en slags nybyggare, och av en rad orsaker går det ganska långsamt framåt. I dagsläget finns bara Lillgrund och några andra enstaka havsbaserade vindkraftsparker i gång, säger han.
Ett annat exempel på bakslag för branschen är projektet Kriegers flak öster om Själland, med en väntad energileverans på 2,7 terawattimmar. Det gick i stå i höstas när regeringen beslutade att Vattenfall skulle få stå för landanslutningarna själva.

Satsar i Gävlebukten
För Deep Wind Offshore innebär missräkningen med Erik Segersäll att de i idag lägger sin energi på det 480 kvadratkilometer stora projektet Olof Skötkonung i Gävlebukten, som de har arbetat med i flera år. Det handlar om 70 turbiner med en imponerande vertikal utsträckning.
– Den maximala höjden vi söker tillstånd för är 370 meter, en bit högre än Eiffeltornet. Till havs blåser det mycket och jämnt och högt upp blåser det ännu mer, så turbinerna får tillgång till enorma vindresurser. Det är en stor fördel, inte minst för att ytan används effektivt, säger Anders Bäccman.
Den levererade energin från Olof Skötkonung väntas blir kring 5,5 terawattimmar.
Diskussionen om vilka kraftslag Sverige ska satsa på – kärnkraft eller förnybara källor – tycker Anders Bäccman är något av en ickefråga. Allt behövs.
– Framöver kommer Sverige att behöva mycket mer energiproduktion än i dag. Vindkraft till havs har också fördelen att det går att producera stora mängder effekt i regioner där den verkligen behövs. Utöver det har vi kärnkraft och vattenkraft som balanserar. Personligen har jag alltid haft perspektivet att kärnkraft, rätt skött, är en bra grej. Men de förnybara alternativen har många fördelar.  
Han säger att vindkraftsparker bland annat har en uppsida i att de går snabbare att bygga än kärnkraft. Vindkraften utvecklas dessutom hastigt och det finns i dag tekniker som möjliggör en balanserande effekt i elsystemet.
Lösningar för energilagring med batterier eller vätgas? Den utvecklingen går enligt Anders Bäccman fort framåt.

Inga bidrag från staten
En kritik när vindkraft diskuteras är att den skulle vara skattefinansierad, något som Anders Bäccman avfärdar.
– Vi får inga bidrag av staten, säger han.
Sedan 2010 finns inga statliga subventioner att hämta för de svenska vindkraftsbolagen.
Elcertifikatsystemet finns dock kvar till 2035, och gynnar vindkraft och andra förnybara energikällor. Men efter att utbyggnaden gått snabbare än väntat fattade riksdagen beslut om att inga anläggningar som tas i bruk efter den 1 december 2021 ska tilldelas certifikat. Inga pengar därifrån heller till Deep Wind Offshore alltså.
– Nej, vi får dra in våra egna förtjänster.
Deep Wind Offshore är ett av de företag som ingår bland C2B2:s intressenter. Även om de enligt Anders Bäccman inte är i någon process som påverkas jättemycket av forskningsprogrammet så är engagemanget viktigt. Frågorna kring hur olika aktörer ska kunna samexistera i de svenska havsbassängerna, och kunna göra affärer utan att utarma havet, är högintressanta för bolaget.
– Vår medverkan inom C2B2 ser vi som ett sätt komma in i intressanta dialoger med en mängd andra olika aktörer. Vi är också väldigt intresserade av forskning och utveckling kring allt som kan göra våra projekt både mer hållbara och ekonomiskt gångbara, säger han.
Sättet att arbeta i programmet – brett över gränser för discipliner, organisationer och landsdelar – tycker han också är bra.
– Det blir en spännande dynamik.

Fakta: Anders Bäccman
Ålder: 46 år.
Bor: Uppsala.
Familj: Fru och två barn.
Intressen: Musik, matlagning och läderhantverk.
Lyssnar på: Chet Atkins.
Kör: En Byd Atto3, 2022.

Fakta: Deep Wind Offshore
Företaget grundades 2020, har cirka 50 anställda och har sitt säte i Haugesund på södra delen av den norska västkusten, cirka två timmars bilfärd norr om Stavanger. Deep Wind Offshore ägs av Haugaland kraft, SKL (Sunnhordland Kraftlag AS), rederiet Knutsen group samt brittiska energibolaget Octopus energy. Företaget har tre kontor i Sverige, i Stockholm, Varberg och Uppsala.

Foto: Thomas Drakenfors, C2B2

Scroll to Top