
Första mötet. Den 24 september hade LivingLab West sitt startmöte på RISE/SSPA Maritime Center i Göteborg. Mötet leddes av Jessica Hjerpe Olausson, ledare för LivingLab West.
Centralt inom C2B2 är de så kallade LivingLabs som ska ta plats på tre platser i Sverige – i väst, öst och norr. Under september var det uppstart för två av dem – LivingLab East och LivingLab West.
Tanken inom LivingLabs är att skapa forum där ett flertal marina aktörer ska träffas, allt från fiskenäring och vindkraftsföretag till forskare och myndigheter med flera. Tillsammans ska de diskutera, experimentera, identifiera kunskapsluckor och lösa konflikter.
– En slags workshops där vi jobbar tillsammans, säger Karina Barquet, forskningsledare med inriktning på kust och hav på Stockholm Environment Institute (SEI) samt knuten till C2B2 som ledare för LivingLab East.
Den 10 september träffades en rad aktörer för ett uppstartsmöte online för Living Labs East. Senare i höst planerar de att träffas fysiskt i Stockholm, och till våren i Blekinge. Därefter är Gotland på förslag som mötesplats.
Det digitala uppstartsmötet blev lyckat enligt Karina Barquet.
– Ja, det kändes bra. Vi var närmare tjugo personer från olika platser i Sverige som möttes, säger hon.

Ville veta mer
Tillsammans med medlemmarna i C2B2:s team blev det bra diskussioner, bland annat ville intressenterna veta mer om vad programmet kan åstadkomma.
– Våra intressenter var nyfikna och ville ha mer information, säger Karina Barquet.
Enligt henne är frågorna dock som regel fler än svaren så här i början av ett LivingLab.
– Det här är ett lite annorlunda forskningsprojekt, det är inte som de flesta andra. Här handlar det om att vi tillsammans ska identifiera utmaningar, hitta lösningar, och jobba ihop för att göra skillnad. Ibland kallar man det för aktionsforskning. Vilka resultat vi kommer att nå? Det vet vi inte riktigt än, det ska vi upptäcka tillsammans, säger hon.
Enligt Karina Barquet kommer resultaten att vara viktiga på olika sätt.
– Inte minst eftersom dem här delen av Sverige hamnat i ett nytt läge på grund av den geopolitiska situationen med det som händer på andra sidan Östersjön.
Den 24 september hade även LivingLab West sitt startmöte. Det tog plats på RISE/SSPA Maritime Center i Göteborg. Ett 20-tal personer deltog.
– Det var första gången vi träffade våra intressenter, säger Jessica Hjerpe Olausson, senior projektledare på RISE (Research Institutes of Sweden) och ledare för LivingLab West.
Bland intressenterna finns representanter från en rad olika näringar: fiskeindustrin, sjöfartssektorn, havsbaserad vindkraft, företag som arbetar med datahantering med flera. Även myndigheter på kommunal och regional nivå deltog.
Enligt Jessica Hjerpe Olausson är tanken är att tillsammans diskutera, och så småningom komma med gemensamma förslag, kring insatser som förbättrar svensk havsförvaltning.
– För att förslagen ska bli så bra som möjligt har vi bjudit in brett, säger hon.
Inriktning på Södra Skagerrak
Under sammankomsten fick deltagarna en introduktion till programmet, plus att de fick information om det geografiska område LivingLab West riktar in sig på: södra Skagerrak. Ett område där det bland annat finns ansökningar om att bygga havsbaserad vindkraft på tre platser.
– På mötet diskuterade vi bland annat vad intressenterna har för olika intressen där, och vilka utmaningar de ser framför sig, säger Jessica Hjerpe Olausson.
Det närmast kommande mötet blir senare i höst. Även i vår blir det en träff för LivingLab West – online eller fysiskt.
När tror du att ni kommer att ha klarat av startpucklen och vara i gång på allvar?
– Dialogen känns faktiskt redan fruktbar. Det blev konstruktiva dialoger direkt och alla lyssnade på varandra.
Vad hoppas du att ni ska komma fram till på sikt?
– Hur man kan jobba med deltagandeprocesser kring havsförvaltning, och att Sverige tar ett steg framåt inom det. Vi är inte vana vid att jobba inkluderande på det sättet här i landet. Förhoppningsvis ska vårt arbete bidra till en växande blå ekonomi samtidigt som vi har friska hav.
Tre deltagare på startmötet:
Vad förväntar du dig av LivingLab West?

Kristina Fermskog, miljöutredare, miljöförvaltningen i Göteborgs stad.
– Jag ser det som ett väldigt bra angreppssätt, och en neutral plattform, som möjliggör att få hjälp med det vi ser behöver göras. Det vill säga att samarbeta för att stärka den blå näringen och göra den till en betydande del av matsystemet, hållbar försörjning av livsmedel och energi plus att skapa arbetstillfällen.

Lennart Bjärknemyr, turbåtsskeppare, Daisy havsfiske.
– Ett starkt fokus på tillståndet i havet. Landlevande varelser ser man, men inte de havslevande och det är väldigt få som har fokus på vad som händer under ytan. Jag hoppas att beslutande myndigheter ska få ett bättre helhetsgrepp via det här projektet.

Stefan Gustavsson, ansvarig för samhällskontakter, Eolus vind.
– Jag hoppas att det kan öka förståelsen för att samexistera rent fysiskt på samma havsyta. Vi är beroende av att kunna bygga vindkraft där elen behövs, där förutsättningar med vind och bottenförhållanden är goda. Plus att det är nära till anslutning, annars blir elen för dyr och ingen vill betala.