Komplicerad mjukvara ger svar om havsmiljön

Granskar med mjukvara. Samuel Morsbach, doktorand på C2B2 granskar marina miljöer med hjälp av programmet Ecopath with Ecosim.

På Tjärnö Marina laboratorium har Samuel Morsbach sin arbetsplats. Där sitter han vid sin dator, fördjupad i analyser kring hur saker som havsbaserad vindkraft och annat påverkar den marina miljön.
– Det är ett rätt speciellt verktyg jag jobbar med, säger han.

Mjukvaran Ecopath with Ecosim* är utvecklad av ett flertal forskare med inriktning på marina miljöer. Ett program som är omvittnat komplicerat att använda, med åtminstone ett års inkörningsperiod – för en expert – innan det går att få fram resultat.
Men Samuel Morsbach, doktorand på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, tycker att bilden är lite överdriven.
– Om du ska undersöka mänsklig påverkan på marina ekosystem, då är det riktigt bra. Men jag skulle inte kalla det rocket science, säger han.
Samuel Morsbach är knuten till Mistra C2B2:s arbetspaket 1, Öppna ekosystem och klimatförändringar. Han är även inblandad i arbetspaket 4, Living labs. Modersmålet är tyska, han kommer från Hamburg, men efter mindre än ett år som doktorand talar han flytande svenska.
– Ja, fast det finns en förklaring till det. Mina föräldrar har en stuga mellan Örnsköldsvik och Sundsvall, och jag har även varit utbytesstudent i Flen när jag gick på gymnasiet.

Stoppar in data och gör simuleringar
I sitt doktorandarbete använder han Ecopath with Ecosim för att analysera hur exempelvis ett havsbaserat vindkraftverk påverkar djurlivet i det omkringliggande havet. Programmet gör simuleringar utifrån data som han stoppar in, sedan drar han slutsatser.
– Exempelvis kan det handla om tumlare och hur de reagerar på förändringar i miljön, och på det undervattensbuller som kraftverket skapar.
Just när det handlar om att föra in data i modellen – där finns enligt Samuel Morsbach den stora utmaningen med att jobba i Ecopath with Ecosim.
– Det finns mycket data att hitta som handlar om hela Nordsjön, men jag måste kunna bryta ner det till det specifika område som jag undersöker, säger han.
Redan utan att vare sig ha tillgång till avancerad mjukvara – eller ens vara forskare – går det dock att dra en del rätt givna slutsatser om hur bottenmiljön påverkas av en konstruktion som ett vindkraftverk.
Som att det är en fördel för fiskbeståndet att det inte går att tråla i en havsbaserad vindkraftspark, vilket åtminstone vid en första anblick kan verka positivt.– Men jag skulle vara försiktigt med att säga det. För fiskarna förlorar arealer av sin naturliga bottenmiljö, vilket de så klart uppfattar som dåligt.Själv tar Samuel Morsbach inte ställning till vad som är bra eller dåligt. Som forskare är han opartisk, resultaten måste kunna stå för sig själva utan ett filter av personliga åsikter.
– Jobbet handlar om att analysera effekterna och hitta den bästa lösningen, säger han.

Digitala modeller
Än så länge har han inga resultat att presentera. Han säger att de första månaderna av arbetet mest gick åt till att planera och skaffa sig en idé om vad som är möjligt.
– Därefter har jag ägnat sommaren åt att bygga digitala modeller. Men det tar lång tid att hitta rätt format, och att mata modellen med rätt information. Nu ser jag fram emot att få återkoppling på mina modeller från olika intressenter.
Även om det har sina utmaningar att jobba med mjukvaran tycker han att jobbet är roligt.
– Som ett detektivarbete där du ska hitta information som inte finns än. Den som ser mig sitta framför datorn en hel dag kanske tycker att det ser tråkigt ut, men det påminner lite om att hålla på med ett komplicerat pussel.

* Fotnot: De första versionerna av Ecopath kom redan 1984. Mjukvaran har med åren utvecklats och en simuleringsfunktion har adderats.




Scroll to Top