
På gång. Den 2 april drar LivingLab North i gång sin första workshop. – Vi ser fram emot att komma i gång, det ska bli spännande att se vad gruppen kommer fram till, säger Johanna Karlsson Bazarschi, co-lead för arbetet.
Nu ligger C2B2:s tredje LivingLab i startgroparna, LivingLab North med fokus på Bottniska viken.
– Vi ska precis skicka ut inbjudningar till ett antal olika intressenter och ser verkligen fram emot den första workshopen (2/4), säger Johanna Karlsson Bazarschi, co-lead för arbetet.
Norrlandskusten har sedan några år varit uppmärksammad för flera satsningar inom industrins gröna omställning. Förutom Northvolt – just nu inne i en tuff period – har mycket handlat om det gröna stålet. Som Stegra i Boden och Hybrit (SSAB, LKAB och Vattenfall) i Luleå, två projekt där vätgas ska ersätta kolet som katalysator.
Intressenter från olika sektorer
Båda företagen är exempel på intressenter som skulle kunna bidra till nytänkande i det arbete som LivingLab North nu ska starta, där företag, myndigheter organisationer och andra som på ett eller annat sätt behöver ta havet i anspråk är inblandade.
– Delar av det gröna stålet kommer förmodligen att transporteras vattenvägen, så de ingår i målgruppen, säger Johanna Karlsson Bazarschi.
Andra typer av intressenter är företag som bygger upp havsbaserade vindkraftsparker, turbåtsskeppare, fiskare, myndigheter, miljöorganisationer med flera.
– Det viktigaste är att vi får till en representativ grupp med deltagare från olika sektorer.
Idén är att samla de olika aktörerna med intresse för havsmiljön, och att de ska träffas i olika workshops som arrangeras av LivingLab North. Där ska de tillsammans försöka utröna hur en hållbar havsförvaltning skulle kunna se ut.
För i takt med att allt fler aktörer ser havet som en arena där de vill verka blir det allt svårare för den marina miljön att tillgodose allas behov utan att bli överbelastad.
LivingLabs är en beprövad metod inom samhällsvetenskaperna. En forskning där deltagarna skapar genom att agera tillsammans. I C2B2:s LivingLabs gäller det att de inblandade har både förmåga och kapacitet att lyfta blicken och leta efter hållbara lösningar för samexistens.
– En stor fördel i jobbet är att vi har tillgång till alla forskare och tekniker knutna till C2B2.
Stöd från andra LivingLabs
Nu när Johanna Karlsson Bazarschi och hennes kolleger inom LivingLab North ska starta upp sitt arbete har de nytta av att två andra LivingLabs inom C2B2 redan är i gång – på Västkusten och i egentliga Östersjön. Där finns nu en del lärdomar kring hur slipstenen ska dras.
– Ja, jag har haft mycket kontakt med dem, de har gett viktiga inspel.
Hennes egen bakgrund är inom samhällsvetenskaperna. För ett år sedan doktorerade hon i statsvetenskap, på en avhandling om krisberedskap och civilt försvar med inriktning på de svenska kommunerna och deras beredskap.
En forskning som lindrigt uttryckt tajmade samhällsutvecklingen mycket väl.
– Det har varit många frågor om att delta i paneler och liknande, säger hon.
Arbetet inom C2B2 genomför hon nu inom ramen för sin postdok. Ett arbete som hon tycker är med och bidrar till bra saker i samhället inte ”minst med tanke på alla klimatrelaterade utmaningar”.
– Ett spännande uppdrag, säger Johanna Karlsson Bazarschi.
Fotnot: Arbetet inom LivingLab North har Umeå universitet som värd. Arbetet leder Johanna Karlsson Bazarschi tillsammans med Nick Kamenos som är professor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och föreståndare för Umeå marina forskningscentrum (UMF). I gruppen ingår också Camilla Sandström, professor i statsvetenskap, och miljöanalytikern Siv Huseby från UMF,
Fakta: Johanna Karlsson Bazarschi
Ålder: 43 år.
Bor: Vännäs.
Familj: Man.
Intressen: Laga mat, resa och påta i trädgården.
Tittar på: Katastroffilmer och sjukhusserier.
Kör: VW Passat, men åker mest tåg i vardagen.
Fakta: Experter som hjälper till i LL North
Kopplade till LivingLabs North är några C2B2-medarbetarna som är verksamma på olika håll forskningsprogrammets workpackages: Siv Huseby, Umeå universitet (WP1), Luis Sanchez-Heres, RISE (WP2), Karina Barquet, SEI (WP3), samt Kirsten de Vette och Angelo Jonas Imperiale, IHE Delft (WP4).
Mer info: Arbetar du med en verksamhet som du tror passar in i LL North och vill bli del av det pågående arbetet? Mejla till Johanna Karlsson Bazarschi.