Vindkraft ger längre rutter – kan öka utsläppen

Go to English post.

Omvägar. Havsbaserad vindkraft kan skapa längre färdvägar för fartygstrafik om fartygen måste köra runt vindkraftsparkerna. 

Havsbaserad vindkraft – och om den kan ha en negativ inverkan på koldioxidutsläppen när fartygstrafik måste köra runt dem – det är vad som är på agendan när C2B2 är med och arrangerar ett webbinarium den 17 mars (kl. 10.00–12.00).

I  eventet medverkar bland andra Anna Rutgersson, professor i meterologi, och forskaren Rohan Kumer, PhD, som båda är knutna till Uppsala universitet. De samarbetar i projektet Assessing the Carbon Trade-off of Shipping Routes due to Offshore Wind Farm Development. 

Resultaten pekar i en riktning
Nyhetsbrevet fick en pratstund med Anna Rutgersson, och enligt henne är resultaten ganska tydliga.
– När fartygsrutterna blir längre blir det extra utsläpp. Det kan man förvänta sig och det är också vad vi ser i våra preliminära modellsimuleringar, säger hon.
Om konflikten mellan havsbaserad vindkraft och fartygstrafik kan vara ett reellt hot mot strävandena att få ner koldioxidavtrycket, eller om det handlar mer om marginaler? Det är enligt Anna Rutgersson den stora frågeställningen i projektet.
– Vi räknar med att kunna svar på det. I augusti och september ska vi genomföra simuleringar och vi hoppas att det ska ge tillförlitliga resultat. Sedan beror resultaten förstås på vilka antaganden vi gör i simuleringarna. 

C2B2 deltar
Projektet har enligt Anna Rutgersson fått en del uppmärksamhet.
– Den här frågeställningen har inte studerats så mycket tidigare, därför har det varit en del intresse, säger hon.
Nu ser hon fram emot webbinariet där förutom hon och Rohan Kumer även Torsten Linders, programchef på C2B2, Karim Fahssis, Head of Decarbonisation, China A.P.Moller-Maersk och Ian Bergström, projektledare hos OX2 medverkar.
– Vi behöver input till en del av de antaganden vi gör i simuleringarna och vi hoppas på en konstruktiv diskussion. Vi har stora förhoppningar på webbinariet, säger Anna Rutgersson.

Intresserad? Registrera dig för att delta här, sedan får du en länk till att delta via Teams, kommer den 14 mars.
Mer information om webbinariet, klicka 
här.

Foto: Nicholas Doherty, Unsplash

Scroll to Top