”Vissa har fått se sin forskning gå upp i rök”

Go to English post.

Koll på lagring. David Rayner, SND, ivrar för säker arkivering av forskningsdata.

Livet som naturvetenskaplig forskare innebär ofta ett insamlande av data. Den informationen finns det flera goda skäl att förvara i öppna arkiv för forskningsdata, det menar David Rayner på Svensk nationell datatjänst (SND).
– Inte minst för att dina forskningsdata kan försvinna. Har du delat dem via ett öppet arkiv minskar den risken, säger han.

Delade data ger även möjligheter till att förbättra sitt arbete.
– Du öppnar för till exempel för möjligheten att få viktiga synpunkter innan din artikel är publicerad. Är du transparent stärks trovärdigheten för din forskning, säger David Rayner som är knuten till C2B2 som expert på datalagring.

Ökar chansen att bli citerad
Den som delar sitt datamaterial offentligt skapar också potentialer för att andra forskare ska uppmärksamma arbetet och bygga vidare på det.
– Det ger ringar på vattnet. När din data citeras kommer andra att upptäcka din forskning.
Många gånger kräver dessutom forskningstidskrifter och finansiärer att forskningsdata redovisas på ett transparant vis.
Ett annat starkt skäl att dela med sig är att information som lagras i ett öppet arkiv lever ett betydligt säkrare liv. Enligt David Rayner är det inte helt ovanligt att forskare lagrat sina data på plattformar som har stängts ner eller förändrats på ett sådant sätt att materialet har försvunnit.
– Folk har sett forskningsdata gå upp i rök för gott eftersom de inte använt plattformar som är dedikerade för långsiktig lagring, säger han.
Enligt David Rayner är det en vanlig missuppfattning att data i ett öppet arkiv måste vara fritt nedladdningsbar.
– Men så är det inte, det går att begränsa på olika sätt.

Alla blir vinnare
C2B2 stödjer den så kallade FAIR-modellen. Den går ut på att data ska lagras säkert med hållbar tillgänglighet, oavsett om den delas fritt eller om forskare måste ansöka om åtkomst.
– Vi är övertygade om vikten av att marina forskningsdata ska delas brett, det vinner alla på, säger David Rayner.
Och för den som ännu inte har hittat en metod för att arkivera sitt material på ett ändamålsenligt och säkert sätt erbjuder han och kollegerna på SND att bidra med handfasta råd.
– Det är bara att höra av sig. Att ta hand om data på ett säkert sätt är något av en mission för oss, vi hjälper gärna till, säger han.


































Scroll to Top