Följer C2B2. – Jag gillar den typen av forskningsprogram, med en bred angreppsvinkel, säger Mattias Rust, kansliråd på Regeringskansliet.
Forskare, intressenter och partners … ett flertal engagerar sig i hur det går i C2B2.
Men även utanför gruppen av aktiva finns det andra som följer forskningsprogrammet noga. Som Mattias Rust på Regeringskansliet.
– Den typen av horisontell forskning är mycket spännande, säger han.
Mattias Rust beskriver sig själv som opolitisk tjänsteman, knuten till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet under minister Andreas Carlson. Den formella titeln är kansliråd.
– Ett slags skikt mellan expertmyndigheterna och politiken, som bland annat förser den politiska ledningen med specialkunskaper och utför många av deras initiativ, som EU-förhandlingar med mera, säger han.
Han är dock inte bara en tjänsteman, vilken som helst, som slumpvis har blivit tilldelad ett ämnesområde. Mattias Rust har akademiska kunskaper inom det han arbetar med.
– Ja, jag är marinbiolog i botten och jobbade ett tag med forskning, säger han.
Innan han började på regeringskansliet hann han bland annat arbeta i ett EU-finansierat projekt kring gränsöverskridande marina skyddade områden längs Afrikas östkust.
I dag är han involverad i arbetet med regeringens nya maritima strategi, med ett fördjupat fokus på Sveriges hav och dess näringar.
Enligt Mattias Rust är integrerad havsförvaltning något som tog sig från forskarmiljöer och vidare in i policyvärlden i början av 2000-talet. Han nämner exempelvis det drygt tio år gamla Havsplaneringsdirektivet som banbrytande.
– Man började titta på havet på ett nytt sätt, som en helhet i förvaltningen.
Begreppet sustainable blue economy som i dag är etablerat – har passerat andra uttryck på vägen.
– Blue growth till exempel. I den processen, med att konkretisera begreppen och ta dem från tanke till handling, har forskningen varit viktig.
I jobbet håller Mattias Rust kontinuerligt koll på vad som händer inom akademin när det rör saker inom hans arbetsfält, och ett av de forskningsprogram han följer är C2B2.
Att, som inom C2B2, brett involvera de näringar som har intressen i havsmiljöerna tycker han är en viktig framgångsfaktor.
– Den ekonomiska frågan är avgörande för att få momentum i en förändring. De största innovationerna brukar komma där det finns pengar att tjäna. Jag är övertygad om att det är viktigt med ekonomiska incitament, det gäller inte minst för den blå ekonomin.
Han säger att en av utmaningarna för forskningsprojekt som vill nå avgörande förändringar i den blå ekonomin som helhet är att inte fastna i en alltför smal nisch.
– Jag tycker att det är spännande att träffa människor som faktiskt tar in det bredare perspektivet, och där anser jag att C2B2 slår huvudet på spiken.
Kommer du att fortsätta följa arbetet inom C2B2 framöver?
– Absolut. Jag utgår från att kontakten oss emellan blir fortlöpande.
Saknar du att själv arbeta med forskning?
– Inte i den meningen att jag skulle vilja vara forskare. Jag har nog rört mig i den mer övergripande policy-världen för länge. Men om jag någon gång byter jobb skulle jag mycket väl kunna tänka mig att arbeta närmare forskningsvärlden, med olika policytumaningar kring exempelvis blå ekonomi. Tillämpad forskning spelar en oerhört viktig roll i omställningen.
Händer det något spännande kring marina frågor i din värld just nu?
– Ett exempel är att Ursula von der Leyen efter sommaren skickade ut ett så kallat mission letter om en Ocean Pact till inkommande kommissionärer. Ingen vet ännu exakt vad den pakten ska handla om. Men för oss som jobbar med de breda blå frågorna är det spännande att EU:s högsta ledare kommer med en sådan signal.
Fakta: Mattias Rust
Ålder: 49 år.
Yrke: Kansliråd på Regeringskansliet.
Bor: Vendelsö.
Familj: Fru och två barn.
Intressen: Det senaste åren har jag djupdykt i att odla ätbara saker.
Lyssnar på: ”Allt från jazz till rock, beroende på tillfälle. Men just nu ser jag fram emot Kents konsert nästa år.”
Kör: ”Jag åker mest kollektivt, men vi har även en bil i familjen. En Kia laddhybrid.
Foto: Thomas Drakenfors, C2B2